Výroba krmovín silážovaním neraz pripomína experimentovanie v chemickom laboratóriu, s tým že prostredie a zásady sú ale celkom odlišné. Kvalitná siláž má celý rad nepopierateľných výhod, pričom týmto spôsobom sa môžete dostať k veľmi kvalitnému a cenovo dostupnému krmivu. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako vďaka siláži dosiahnuť vysokú kvalitu krmiva.
Zdravie zvierat, zníženie nákladov na krmivá a podpora úžitkovosti sú spravidla tou najdôležitejšou motiváciou pre silážovanie. Ako aj pri iných poľnohospodárskych procesoch, aj tento má svoje zásady a pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať. Samotné silážovanie pozostáva z viacerých fáz, pričom tou počiatočnou nie je ani tak navezenie surovín do silážneho vaku, ako už ich samotná príprava a zber. Vysoká kvalita vstupných surovín je napokon základným predpokladom pre kvalitný výsledok, ktorý môžete podporiť aj kvalitným vyrezávačom silážnych blokov.
Vysoká kvalita siláže je dôležitá aj pri chove dobytka
Ako by mala vyzerať kvalitná siláž?
Siláž by mala byť vždy čo najlepšie prispôsobená zvieratám, ktoré sa ňou budú kŕmiť. Vo všeobecnosti ale platí, že kvalitná siláž je plná energeticky výživných zložiek, je dostatočne aromatická a neobsahuje nič, čo by zvieratám sťažovalo trávenie, prípadne negatívne ovplyvňovalo kvalitu finálnych produktov. Dodržiavať základné zásady pri silážovaní sa naozaj oplatí, pretože aj malé odchýlky môžu v dlhodobom horizonte ohrozovať zdravie zvierat.
Technológia spracovania
Technológia spracovania a zberu rezanky je na dosiahnutie vysokej kvality siláže rozhodujúca. Vždy je potrebné individuálne nastavovať jej dĺžku a zabezpečiť adekvátne zhutnenie. Dôkladným spracovaním vytvoríte nevyhnutný základ pre stabilné fermentovanie siláže. Platí teda, že siláž je potrebné dôkladne utlačiť a hermeticky uzavrieť.
Dosiahnutie ideálnej teploty a aeróbnej stability siláže
Ideálna teplota siláže je spravidla 25 – 28 °C. Užitočnou pomôckou sú preto rôzne systémy sledovania, ktoré vám umožnia zaznamenávať nielen teplotu samotného krmiva ale aj jeho okolia. Vždy tak môžete mať prehľad o aktuálnych údajoch a v prípade potreby zasiahnuť, zvýšenie teploty môže poukazovať napríklad na aeróbnu nestabilitu.
Ak hovoríme o aeróbnej stabilite siláže, v praxi ide o vlastnosť krmiva udržať si svoju kvalitu aj v prípade prístupu vzduchu. Po otvorení silážneho žľabu sa tak doslova začínajú preteky o čas, pretože nestabilná siláž začne veľmi rýchlo strácať organickú hmotu. Dosiahnutím vysokej stability teda podporíte výslednú kvalitu samotného krmiva.
Pozor na mykotoxíny a spôsob skladovania
Jedným z najväčších postrachov pri tvorbe siláže je kontaminácia mykotoxínmi, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie zvierat. Absolútne zabrániť kontaminácii je iba veľmi náročne a neraz aj nemožné, dôležité preto je, aby mykotoxíny nepresiahli rizikové množstvo. Mykotoxíny sa pritom môžu vytvoriť už vo fáze vegetačnej, rovnako ako aj počas silážovania či skrmovania. Riešením je predovšetkým dôsledné sledovanie organického krmiva, odstraňovanie kontaminovaných častí či používanie protiplesňových inhibítorov.
Ako sme už vyššie spomenuli, kvalita siláže je ovplyvnená mnohými faktormi – od výberu konkrétnej krmoviny, cez spôsob jej pestovania až po samotný zber a dodatočnú úpravu krmoviny. Kvalitu siláže ovplyvňuje aj spôsob utlačenia, skladovania a spôsob, akým zamedzíte prístupu vzduchu. Aby ste si kvalitne pripravenú siláž nepokazili, je dôležité venovať pozornosť aj následnej manipulácii s ňou. Z tohto pohľadu je teda kvalitná poľnohospodárska technika nevyhnutným pomocníkom pri dosahovaní vysokej kvality organického krmiva.