Obilniny sú už po stáročia významnou zložkou potravy a bezpochyby patria medzi najdôležitejšie poľnohospodárske plodiny. Odhaduje sa, že celosvetovo patrí obilninám až viac polovica všetkej ornej pôdy. Aká je ale ich história, ktoré obilniny sú tie najstaršie a ako ich ľudstvo vlastne objavilo?
Potravinárstvo, priemysel ale aj výroba krmív pre hospodárske zvieratá. To všetko sú oblasti, v ktorých si dnes obilniny nachádzajú svoje využitie. Objav a pestovanie obilnín boli pre mnohé staroveké civilizácie doslova spásou. Pokrmy z obilnín sa objavovali na jedálničkoch už v starovekom Egypte, Babylone a v Číne. Aj keď v súčasnosti poznáme desiatky rôznych obilnín, s pšenicou, jačmeňom a ryžou sa stretávame v našich jedálničkoch najčastejšie. Viete, akú majú za sebou minulosť?
Pšenicu považujeme za najstaršiu pestovanú obilninu
Obilniny zohrávali nezastupiteľnú úlohu pri zrode samotného poľnohospodárstva. Už v období neolitu človek zistil, že divo rastúcu pšenicu v úrodných okoliach riek môže rôznym spôsobom zužitkovať. Už v približne okolo roku 8 000 pred naším letopočtom dochádza v oblasti úrodného polmesiaca k domestifikácii prvých druhov pšenice. Z pohľadu rozvoja poľnohospodárstva rozoznávame tzv. neolitické zakladateľské plodiny, medzi ktoré patrí pšenica jednozrnná a dvojzrnná.
Pšenica sa rýchlo stala základným zdrojom ľudskej výživy a považujeme ju zároveň za najstaršiu pestovanú obilninu. Práve pestovanie a využívanie pšenice podnietilo vznik viacerých neolitických sídiel na ďalekom Východe.
Vďaka jačmeňu poznali pivo už starí Egypťania
Za druhú najstaršiu obilninu je považovaný jačmeň, ktorý spolu so pšenicou patril k prvým domestifikovaným obilninám. Okrem toho, že sa využíval na obživu, bol považovaný aj za liečivú plodinu a pripravovali sa z neho rôzne nápoje. Samozrejme, bez jačmeňa by nikdy nevzniklo pivo, ktoré je považované za jeden z najstarších alkoholických nápojov. Dodajme, že veľmi skoro sa jačmeň začal pestovať aj na našom území, a to približne v 10. storočí.
Ryža sa do Európy dostala až výrazne neskôr
Vedeli ste, že medzi obilniny patrí aj ryža? V niektorých častiach sveta je dokonca najkonzumovanejšou obilninou. S jej pestovaním sa spájajú prvopočiatky poľnohospodárstva v oblasti východnej Ázie, kde sa okolo roku 5 000 pred naším letopočtom významne rozširuje pestovanie ryže. Išlo pritom o pôvodný druh ryže siatej, ktorej sa vo vlhkých a teplých podmienkach veľmi darilo. Svoju cestu do Európy si však ryža našla až omnoho neskôr, a to až v 8. storočí, kedy sa s jej pestovaním začalo v Španielsku.