Zelenina dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť množstva jedál, ktoré dennodenne konzumujeme. Viete však, aká je história jednotlivých plodín? Niektoré sú staré desaťtisíce rokov, kým iné si cestu do našich kuchýň našli v podstate len nedávno.
V dobách, kedy sa lovci a zberači presúvali z oblasti dnešnej Afriky do ostatných častí sveta, dochádzalo prakticky iba k náhodnému objaveniu rastlín vhodných na konzumáciu. Neskôr, spolu so zrodom moderných civilizácií, sa človek naučil zeleninu cielene pestovať a zušľachťovať pre svoje potreby. Dnes je ponuka zeleniny mimoriadne pestrá čo sa týka rôznych odrôd, farieb, tvarov a chutí. V súčasnosti poznáme vyše 20 000 rôznych druhov zeleniny a toto číslo stále narastá. Aká je história tých najrozšírenejších druhov?
Hrach
Za najstarší druh zeleniny je považovaný hrach, ktorý bol podľa historických nálezov rozšírený už počas doby kamennej. Túto plodinu využívali tiež v starovekom Ríme, najčastejšie sa zbierali celé usušené struky, ktoré sa následne mleli. Zelený hrášok sa na stoloch začal objavovať až podstatne neskoršie, približne v 17. storočí.
Zemiaky
Zemiaky si cestu z Južnej Ameriky do Európy našli približne v 16. storočí. Spočiatku sa v Európe táto plodina pestovala skôr na okrasné účely a voči jej konzumácii mali Európania predsudky. Napokon ale spôsobila revolúciu v stravovaní. V 18. storočí sa výrazne rozširuje ich pestovanie a spolu s ním aj využívanie v kuchyni.
Mrkva
Mrkva sa po prvýkrát objavila v Európe približne v 13. storočí. Od mrkvy, ktorú poznáme dnes, mala ale celkom ďaleko. Využívala sa skôr na medicínske účely, mala horkejšiu chuť a fialové, žlté či biele sfarbenie. Mrkvu v dnešnej podobe sa podarilo vyšľachtiť v Holandsku až v priebehu 17. storočia. Najrozšírenejšia odroda získala typické oranžové sfarbenie a sladšiu chuť.
Cesnak
Jedným z prastarých druhov zeleniny je bezpochyby aj cesnak. Objavuje sa už pred 9 000 rokmi a predpokladá sa, že z Ázie sa do ostatných častí (vtedy objaveného) sveta rozšíril najmä vďaka hodvábnej ceste. Cesnak bol hojne využívaný nielen v starovekom Egypte ale aj v Grécku, pričom používaný bol nielen ako korenina ale aj na liečenie.
Uhorky
Uhorky ako súčasť čeľade tekvicovité sprevádzajú ľudstvo už vyše 4 tisíc rokov. Svoj pôvod má v starovekej Indii odkiaľ sa jej pestovanie rozšírilo do starovekého Grécka, Ríma a tiež do Číny. Uhorky boli hojne využívané na prípravu pokrmov a spomínajú sa dokonca aj v epose o Gilgamešovi.
Záverom dodajme, že nie každá zelenina to pri ceste na náš tanier mala jednoduché. Masívnemu rozšíreniu museli často napomáhať cestovatelia, spoločenské udalosti a napokon aj šľachtitelia.