Pestovanie maku je aj v súčasnosti vnímané celkom kontroverzne a v mnohých krajinách ani nie je legálne možné. Hoci u nás má pestovanie maku dlhú tradíciu, zďaleka nepatríme medzi krajiny, kde sa maku dopestuje najviac. Ročne môžeme hovoriť o produkcii iba na niekoľkých stovkách hektárov pôdy. Mak si však rozhodne zaslúži pozornosť. Zistite viac o jeho pestovaní, histórii a legendách, ktoré sú s makom spojené.
Odkiaľ sa vzal mak?
História maku je prekvapivo dlhá a žiaľ dodnes nie je celkom objasnená. Odhaduje sa, že mak bol pestovaný ako okrasná rastlina už v období 5 000 rokov pred naším letopočtom v oblasti Mezopotámie. Podľa niektorých historických prameňov však pri jeho pestovaní nešlo iba o krásne kvety a viacerí historici sa domnievajú, že už v tomto období bol mak pestovaný na získavanie ópia.
Mak mal veľký význam aj v starovekom Egypte, kedy sa jeho zrnká konzumovali za účelom tlmenia bolesti. V Európe sa pestovanie maku rozšírilo najmä počas stredoveku. V novodobej histórii sme potom v mnohých krajinách mohli byť svedkami úplných zákazov pestovania maku vrátane jeho dovozu. Ako je to s pestovaním maku dnes?
Pestovanie maku na väčších plochách nie je len tak
Ako sme už v úvode spomenuli, pestovanie maku má na Slovensku relatívne dlhú históriu a hoci v mnohých európskych krajinách je zakázané, u nás a našich severozápadných susedov má zelenú. Nie však bez obmedzení. Ak hodláte pestovať mak siaty na ploche väčšej ako 100 m2, budete potrebovať povolenie od Ministerstva zdravotníctva SR, ktorého vydanie je spojené s nemalou dávkou byrokracie. V rámci nej je potrebné preukázať nielen bezúhonnosť, ale aj odbornú spôsobilosť.
Treba vedieť „ako na to“
Samotné pestovanie maku nie je úplne jednoduchou záležitosťou. Vezmime si ako príklad mak siaty, ktorý je najrozšírenejšou odrodou. O úspechu vašej snahy sa rozhoduje už na jeseň, kedy je vhodné dôkladné spracovanie pôdy. Okrem toho je veľmi dôležité, aby bola pôda dostatočne vyživená, zvlášť vhodné sú pôdy s vyšším obsahom humusu. Siatie maku prebieha veľmi skoro, dokonca v niektorých prípadoch už aj rovno „na sneh“. Na pestovanie je potom ideálne vybrať rovinaté lokality s dostatkom slnka, treba si však dávať pozor na preschnutie pôdy. Mak je totiž relatívne náročný nielen na stabilitu živín v pôde, ale aj zavlažovanie.
Nie je mak ako mak
Ak sa povie mak, mnohí si predstavia typickú vôňu sviatočného pečiva či sladké jedlá z detských čias, ako napríklad šúľance s makom. Nie každý mak je však rovnaký, rozlišujeme viac ako sto rôznych odrôd maku, ktoré sa líšia sfarbením kvetov, tvarom makovíc či tvarom a sfarbením semienok. Tie môžu byť nielen čierne, tmavomodré, ale aj biele, ružové či dokonca hnedé. Ako sme už spomenuli, najrozšírenejšou odrodou je mak siaty, ktorý sa využíva v potravinárskom, ale aj farmaceutickom priemysle.
Mak je neslávne známy (a z tohto dôvodu je jeho pestovanie v mnohých krajinách zakázané) najmä pre obsah alkaloidov v makoviciach, pre ktoré sa často využíva na výrobu drog. Makovice v rôznych svojich životných fázach obsahujú rôzne látky, ako napríklad kodeín či morfín. Nezrelé makovice sú zas na čiernom trhu cenené pre obsah ópia.
Zázračné účinky maku?
Mak a jeho účinky boli v minulosti opradené mnohými legendami. V starovekom Ríme bol považovaný za rastlinu pokoja, tíšenia bolesti ale aj smútku. Rimania verili, že mak stvoril boh spánku Hypnos. Naopak, Peržania a Číňania považovali mak a jeho kvety za symbol šťastia, radosti a nespútanosti. Budhisti dokonca verili, že mak sa na zemi objavil po tom, ako Budha raz zaspal a dotkol sa zeme. Idylické predstavy o maku výrazne naštrbili ópiové vojny v 19. storočí medzi Čínou a Britským impériom.
Počas celej svojej dlhej histórie sa mak využíval na rôzne účely – liečivé, dekoratívne, potravinárske a v neposlednom rade ako narkotikum. Vlčí mak je napríklad dodnes neodmysliteľnou súčasťou východných tradičných medicín. Účinky maku môžu byť vo všeobecnosti veľmi výrazné a preto tejto plodine v rôznych kultúrach pripisovali až zázračné vlastnosti. Ak sa však pozrieme na používanie maku v súčasnosti, je to predovšetkým v kuchyni. Bez typickej vône a chuti maku si mnohé dobroty už ani nevieme predstaviť.