10 septembra, 2024

Vývoj úrody hlavných poľnohospodárskych plodín na Slovensku za posledných 50 rokov

Slovenské poľnohospodárstvo sa v priebehu posledných piatich dekád vyvíjalo pod vplyvom viacerých faktorov vrátane technických inovácií, zmien v spoločenskej a ekonomickej štruktúre, a najmä klimatických zmien. 

Úroda najdôležitejších poľnohospodárskych plodín, ako sú pšenica, kukurica a cukrová repa, odráža tieto premeny a poskytuje obraz o dlhodobých trendoch v pestovaní plodín na Slovensku. svete.

Pšenica, ktorá je dlhodobo najrozšírenejšou obilninou, vykazovala v posledných dekádach výrazný nárast. V roku 1970 bola úroda pšenice ozimnej približne 1 milión ton, pričom do roku 2023 sa zvýšila na viac ako 2,4 milióna ton, čím sa v rámci Slovenska posunula na prvú priečku.

Kukurica však zaznamenala opačný trend. Úroda sa na konci 80. Rokov pohybovala na úrovni takmer 7 miliónov ton ročne, pričom v posledných rokoch dosahovala maximálne len okolo 3 miliónov. Kukurica hrá dôležitú úlohu najmä v živočíšnej výrobe ako krmivo pre dobytok.

Cukrová repa, ktorá je významná plodina na výrobu cukru, vždy zohrávala dôležitú úlohu v slovenskom poľnohospodárstve. V druhej polovici 70. rokov sa úroda pohybovala okolo 2 miliónov ton. Počas posledných 50 rokov jej úroda na Slovensku kolísala. Najnižšie klesla pod hodnotu 700-tisíc ton v roku 2007. Okrem tohto výkyvu, ktorý trval len pár sezón jej úroda neklesla za celé obdobie pod 1 milión ton ročne.

Tento vývoj dokazuje, že slovenské poľnohospodárstvo prešlo zásadnými zmenami, ktoré reflektujú technologický pokrok, zmeny v trhovej ekonomike a zvýšený dopyt po určitých komoditách, čo má priamy dopad na štruktúru pestovania plodín nielen na Slovensku, ale po celom svete.

Go to Top